En Annan Pulitzer

Nu när vi vet årets Pulitzerprisvinnare - All the Light We Cannot See - så kommer här en liten lista på senaste årens vinnare, och hur det går för En Annan David som försöker ta sig igenom de senaste tio årens vinnare.

 

2005: Marilynne Robinson - Gilead

En familjekrönika där en pappa år 1957 skriver om sin far och farfar för sin nyfödde son. En vacker, men något dyster historia om Ameirkas utveckling sedd genom genom tre generationer.

 

2006: Geraldine Brooks - March

En berättelse som tar sin grund i Alcotts "Little Women" men berättar faderns historia istället.

Inte läst

 

2007: Cormac McCarthy - The Road

En av de bästa böckerna jag läst. Efter en katastrof som lagt världen i ruiner och aska försöker två personer, en far och en son, ta sig till havet. Skrämmande och grym, men oerhört bra.

 

2008: Junot Diaz - The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

En familjekrönika och berättelse om Oscar Waos liv och hans stora kärlek. En fin men sorglig berättelse om hur fin men samtidigt jävlig kärleken kan vara.

 

2009: Elizabeth Strout - Olive Kitteridge

En berättelse om en samling familjer, uppdelad i 13 sammanlänkande noveller, i en stad i Maine.

Inte läst.

 

2010: Paul Harding - Tinkers

En gammal man på sin dödsbädd minns sitt liv som en kringresande försäljare i ett Amerika som inte längre finns. Påminner en hel del om Marilynne Robinsons Gilead, men är i mitt tycke något bättre.

 

2011: Jennifer Egan - A Visit from the Goon Squad

Tokhyllad bok om en grupp människor och hur deras liv utvecklats från tiden de var nära vänner som ungdomar, tills idag då de är i övre medelåldern och mer eller mindre inte har någon kontakt med varandra. En berättelse om hur livet och vänskap utvecklas och förändras. En fin idé men tyvärr tycker jag inte boken håller hela vägen.

 

2012 - 

Inget pris delades ut detta år eftersom juryn inte kunde enas. Vilket sätt.

 

2013: Adam Johnson - The Orpan Masters Son

En bok som för ovanlighetens skull främst inte handlar om Amerika och amerikaner, utom om Nordkorea.

Inte läst.

 

2014: Donna Tartt - The Goldfinch

Tokhyllade och populära Donna Tartt fick äntligen sitt Pulitzerpris med denna berättelse där man berättar tillbaka på sitt liv som vändes upp och ner en olycklig dag på en dag när han gick och tittade på tavlan "The Goldfinch" på Metropolitan Art Museum.

Inte läst.

 

2015: Anthony Doerr - All the Light We Cannot See

En berättelse som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget, med en blind fransk flicka och en tysk pojke som huvudkaraktärer.

Inte läst.

 

Nyhetsbrev
 

Nyheter
En Annan @ Social
En Annan