Valentinas boksommar.

Hösten är här!(?) Tillfälle att resumera och rekommendera.

Det har varit en fin boksommar för min del; Regnet har skapat möjligheter för en hel del läsning. Sen är det även lätt att bli inspirerad av en vardag fylld av böcker (kollegor och kunder är de bästa boktipsarna). Följande är alltså några av sommarens favoriter: 

Just Kids - Patti Smith
Utan att vara en fantast inom ämnet 60-tals New York och dess punkrock-rörelse så var det en ren fröjd att läsa om den bohemiska, artistiska miljön som Smith så vackert beskriver. Det är inte bara en berörande hyllning till hennes själsfrände Robert Mapplethorpe  (den kände fotografen) utan även en berättelse om att finna konstnärskapet i New York City.  

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie 
Detta år har jag haft glädjen att upptäcka Adichie. Författare, förespråkare och feminist. Tidigare läste jag En halv gul sol och blev helt ingrävd i denna nigerianska historia hon beskriver på ett sådant mänskligt vis. Americanah, hennes senare bok, handlar nu mer om kultur, identitet och hur dessa teman ställs på sin spets då en ung kvinna flyttar till USA från Nigeria för att studera. Inlindat i en vacker kärlekshistoria finns analyser om rasism, historia och världen i stort. Boken ger dig ett viktigt perspektiv samtidigt som den är väldigt charmig. 
(Psst. Har ni inte sett hennes ted-talk så har ni något att se fram emot.)

Boktjuven - Marcus Zusak
Jag måste säga att jag nästan skäms lite över hur lång tid det tog mig att plocka upp denna bok. För vilket mästerverk det är! Den handlar om en flicka, Döden och hur dem möts. Resten av bokens egenskaper är för er själva att upptäcka. Om det fortfarande är en bok ni ej har läst, lägg ifrån er datorn/plattan/telefonen, ta dig till Arenavägen 63 eller Storholmsgatan 16 skaffa den och läs. (Ja, nu.)

Sapiens - Yuval Noah Harari

Varning: Läses helst i kombination med någon typ av Filosofi-bok (typ lite Hume, Kant och Wittgenstein) för annars är det lätt att hamna i fällan: allting naturvetenskapligt är absolut och universellt SANT. 

Jag börjar med en varning, inte för att säga att denna bok inte är något att hänga i julgranen (den är med på denna favoritlista trots allt) utan för att hur häftigt, givande och intresseväckande boken än är så är Harari lite väl radikal. Verkligheten är väl trots allt relativ, naturvetenskapen må inte vara den yttersta sanningen, eller så kanske den är det- vem vet? I vilket fall som helst är detta en bok om mänsklig historia, ja något som man tror att man har koll på. Men icke! För här presenteras allt i en makro-perspektiv. Var det egentligen så himla smart att börja med jordbruk? Vad spelar kultur för fundamentalt viktig roll i det vi kallar mänsklighet? Det och mycket, mycket mer ifrågasätts och analyseras utan att vara en alltför tung läsning. Helt enkelt riktigt häftig läsning.

Låt oss hoppas hösten bär med lika häftiga bokupplevelser (rekommendationer någon?). 

/Valentina

 
Nyhetsbrev
 

Nyheter
En Annan @ Social
En Annan